21/5/08

Vida y destino Autor Vasili GroSsman







A la diada de Sant Jordi d'enguany, corria la versió en català, però jo ja l'havia començat en castellà. Vaig llegir aquesta novela perquè em varen indicar que seria un bon complement al llibre de "Les Benignes" i així ha estat. Tal com diu la portada Grosman era un periodista rus que va viure la invasió de les tropes alemanyes al seu país i la batalla de Stalingrad. Va novelar les seves impressions , però no ho va poder publicar perquè contenia crítiques al sistema stalinista.




Els primers capitols creen confusió, hi ha moltes històries curtes, com episodis de dos tres fulls i un munt de personatges que, per acabar d'enredar la troca a vegades se'ls anomena pel cognom i a vegades pel patronímic sense cap referència que els vinculi., a Stalin a vegades l'anomena així, o a vegades Josif Visarionovic. Poc a poc va guanyant interès fins arribar a relats que val la pena recordar com l'intent que fa un oficial alemany davant un oficial rus que és presoner de comparar els seus dos sistemes polítics i concloure que no estan tan apartats, els alemanys posen per davant el poble (raça aria) i els rusos el sistema de classe social, però tot dos trepitgen les individualitats i aquells que no són "dels seus" per aconseguir les seves finalitats.


Explica en detall el clima social de por a allò que no sigui políticament correcta, la intervenció dels comissaris polítics a qualsevol nivell de la vida: a les fàbriques, entre els científics, entre els soldats i entre els generals....




És un relat més viu i complet que les benignes, Vida y destino, abasta molts aspectes de la vida en un període de guerra, mentre que "Les Benignes" és més lineal al voltant de la vida del protagonista i les descripcions i justificacions del personatge sobre la política d'extermini que ha d'executar.




A quí recomanaria aquest llibre? En primer lloc als interessats en aquesta etapa històrica, no en l'episodi de la guerra si no en el que passava a la Unió Soviètica durant la guerra i abans d'aquesta. Fa constant referència a les purgues de l'any 1937, en la que es varen fer milers d'execucions de persones dissidents, es parla de les conseqüències de la col.lectivització i els desplaçaments de població, del culte a la figura de Stalin....




Un llibre interessant però per llegir amb paciència

1 comentari:

Jordi ha dit...

Stalin és una de les figures més controvertides (i odiades, tot s'ha de dir) de la història mundial. Crec que en gran part per culpa seva, i de la seva repressió paranòica, va fracassar tan ràpidament el sistema comunista, ja que va alimentar la dissidència interna d'una forma tremenda.