Zelda Sayre va ser la dona de F. Scott Fitzgerald, un dels mítics escriptors dels EUA al segle XX, icona de la generació perduda. Els va tocar viure una vida especial, fora dels convencionalismes, que, finalment, els va destruir. Ell ens va deixar obres mestres com El Gran Gatsby, o Tendra és la nit. Ella, només els somnis irrealitzats, la lluentor d'una vida brillant i breu. Van formar part i, en algun sentit, ser-ne imatges d'una dècada daurada, que va finalitzar durament, molt durament.

Tornant al llibre, escrit en primera persona, ens proporciona una visió de Zelda plena de contradiccions i excessos, de passions i desenganys, de somnis frustrats i d'un Scott Fitzgerald molt allunyat d'ella, a qui li retreu en gran part els seus patiments. Esfilagarsa la seva malaltia i les teràpies (algunes brutals) que li van aplicar. Retrata un Fitzgerald dèbil, cansat, castrador, infidel, homosexual i alcohòlic, cosa que finalment el portarà a la destrucció. Però tot des de la distància.

Gilles Leroy la intenta rescatar en aquest deliciós llibre, ple de fantasia i realitat barrejades, o bé amagades sota noms falsos. La tormentosa relació (renoi, quin tòpic!) entre Zelda i F. Scott Fitgerald agafa un altre caire des d'aquest prisma.
Una bona opció per llegir amb tranquil·litat. Assaborint.
2 comentaris:
Si ho he entès bé, es tractaria d'una novel·la biogràfica, és a dir que el que es pot llegir va passar, però si així és, llavors és biografia, però potser no oficial... Quin embolic, penso que millor serà intentar assaborir-la amb tranquil·litat.
Interessant, Jordi!
Bé, jo crec que no es pot considerar una biografia, perquè els pensaments, reflexions i sentiments de la protagonista són, diguem-ne, suposats. A més, gran part dels fets que hi surten són fictícis, i els personatges o bé han estat manipulats o bé no hi ha constància que tinguessin relació directa amb Zelda.
Més aviat és això, una bona novel·la que pren com a punt de partida un personatge ja per se interessant. I mira d'enriquir la història (això ja és més opinable).
Salut, Sergi!
Publica un comentari a l'entrada