30/4/12

The Avengers

Dubto que se'n pugui dir cultura, sinó més aviat entreteniment, pur i dur. Però el que no es pot negar és que és un bon espectacle. Una pel·lícula d'acció i d'evasió efectiva i efectista. La qüestió -eterna- és: és prou fidel al còmic original?
Els que hem viscut pràcticament tota la vida amb aquests herois del nostre panteó particular (segon pas de la introducció al món especialíssim del còmic, un cop superat el Capitán Trueno i abans d'arribar al còmic seriós, "per adults") no ens podem estar de valorar l'adaptació que el film en fa dels personatges de la Marvel:
  • Captain America: no deixo de tenir la impressió que veiem un ninot de colors llampants molt ridícul, lluny d'aquell líder carismàtic de gran personalitat, capacitat estratègica, tècnica de combat, de mentalitat força "conservadora" (per dir-ho ras i curt) que tenim al còmic. Chris Evans no està a l'alçada. FAIL
  • Ironman: sorprenentment passa a ser el principal protagonista, tot i que, personalment, el trobo el menys carismàtic dels personatges, potser per l'escassa implicació de  Robert Downey Jr. Ben adaptat, però.
  • Thor: encara no li han trobat el punt. El personatge original ens aporta matisos que el guaperes d'en Chris Hemsworth està molt lluny de proporcionar-li. Cal evolucionar-lo, proporcionar-li la grandesa còsmica que no té al cinema.
  • Hulk: aporta els millors moments d'humor del film, però no era això. Tècnicament ben fet, Mark Ruffalo no ens recorda en absolut el dr. Bruce Banner del còmic, i tampoc fa gens creïble el seu personatge. FAIL
  • Black Widow: l'adaptació de  Scarlett Johansson és fantàstica, dóna un toc brillant a les seves escenes d'una manera brutal. Gran troballa.
  • Hawkeye: el personatge del còmic ja va ser poc reeixit, ple de conflictes i sense el carisma de tots els altres. Tanmateix,  Jeremy Renner ens el simplifica i en fa un personatge d'acció gens menyspreable. Ben assolit, doncs.
  • Loki: trist que els "dolents" d'aquest tipus de pel·lícules segueixin essent tan patètics. Els esforços interpretatius de  Tom Hiddleston no arriben més que a fer llàstima. FAIL
La resta (Samuel L. JacksonGwyneth PaltrowCobie Smulders...) no deixen de ser comparses eficients, per bastir mínimament la realitat al voltant del grup.
Ara bé, cal dir amb tota seguretat que és la millor de les pel·lícules de superherois que ha fet fins ara la Marvel, cosa que ens fa pensar que encara hi ha molt marge de millora. Tot i que comença de forma força fluixa (per quins set sous Loki ha de fugir al damunt d'un pick-up??!!), l'assalt a l'helicarrier i la mitja hora final són d'una espectacularitat abassegadora. Anem pel bon camí tècnic i des del punt de vista de l'espectacle.
De totes maneres, no puc evitar sentir una certa enveja dels que se la poden mirar de forma "neta", sense els meus prejudicis antics. És clar que, llavors, ni m'hauria plantejat veure-la.  ;-)