14/2/12

Los sables


 L'edició en castellà d'aquests 7 contes fins ara inèdits de Yukio Mishima ens aporta una nova aproximació a la seva figura i a les seves dèries personals.
Sense sorpreses, els contes, escrits amb diferència de fins a vint anys, aborden els temes de la bellesa, la definició de la pròpia identitat sexual en plena tempesta juvenil, l'orgull, la noblesa i, finalment, la mort com a companya i destí final de tot plegat.
Aquesta distància fa que la qualitat dels diversos escrits sigui molt desigual. Amb l'intent d'experimentació -poc reeixit, tot sigui dit- amb el llenguatge de vegades, amb referències poc adequades que fa entrar amb calçador per demostrar una gran erudició en la cultura occidental, repeticions de les mateixes imatges retòriques la majoria de cops...
Personalment, crec que dos dels contes destaquen enormement per sobre dels altres i justifiquen l'existència d'aquest recull: "Los sables", una història sobre un escola de practicants de kendo de gran intensitat i que dóna títol al llibre, i "Peregrinos en Kumano", que aprofundeix de forma impactant en l'estranya relació entre un reconegut professor i la seva majordona. La resta és prescindible, únicament apte pels grans devots de l'arrauxat escriptor japonès, a qui ja vam dedicar un post fa temps.
De totes formes, si mai no heu llegit Mishima, no comenceu per aquest llibre. Us enduríeu una impressió equivocada.

1 comentari:

zel ha dit...

Perdoneu, toc toc! Jo venia a saber si aquí hi viu algú del PIT, que m'enyoro!