27/9/08

Paul Newman

Feia setmanes que sabíem que no li quedava massa temps de vida, i ha acabat sent aquest dissabte quan l'actor nordamericà ha acabat passant a "millor" (?) vida.

El protagonista de "Butch Cassidy and the Sundance Kid" ("Dos hombres y un destino"), passarà a la història per ser un dels actors que millor va saber compaginar això de ser un sex symbol i ser un actor de primera línia. Sovint és difícil, sobretot ara, que aquesta mena de gent no acabin convertint-se en una caricatura d'ells mateixos. En Paul Newman va aconseguir ser reconegut per la seva valua professional, a més de pel seu atractiu. I això és digne d'admiració.

És difícil quedar-se amb només un personatge seu pel record. En Paul Ni Una (com li hem dit a casa molt de temps), ha creat protagonistes que perviuran als llibres de cinema. Des del mateix Butch Cassidy, passant per en Heny de "The Sting" ("El golpe"), el professor Armstrong de "Torn Curtain" ("Cortina rasgada") o l'Eddie Felson de "The Hustler" ("El buscavidas") i de la seva continuació, "The Color of the Money" ("El color del dinero", que defensaré a mort tot i ser vilment criticada per molts), fins el cap mafiós de "Road to Perdition" ("Camino a la perdición"); tots han estat personatges d'aquells que omplen una pel·lícula, personatges que necessiten al darrere un actor que els entengui i els sàpiga donar vida. Una vida que ara se li ha esgotat, i que ha posat punt i final a una carrera professional i personal digna de tots els elogis.

En Paul Newman va aconseguir 3 Oscar i 4 Globus d'Or en els seus més de 50 anys de carrera professional, però si la vida donés premis, se n'hauria emdut molts més per haver mantingut la seva privada com a tal, i estar compromès amb mil i una causes, com per exemple una fundació per lluitar contra la droga, la creació d'una marca de productes alimentaris els beneficis de la qual anaven destinats a causes benèfiques, campaments d'estiu per nens amb malalties greus, i un gran número d'accions per protegir el medi ambient. Un gran actor. Un tio com cal. DEP.


Una joia: la partida de poker a "El golpe"


Un debat sobre les armes nuclears entre en Paul Newman (partidari d'aturar-les) i en Charlton Heston (en contra d'aturar-les)
PART1

PART2

1 comentari:

Jordi ha dit...

Llarga vida a un cavaller. Senzill i sòlid, com pocs.